Pekka Häkli kirjoitti ESS 17.7. otsikolla ”Hilkka Kemppi ei halua tunnustaa ilmastokriisin vakavuutta”. Kirjoituksessaan Häkli halusi mitätöidä vaatimukseni siitä, että valta Suomen metsien käytöstä pysyy kansallisissa käsissämme. En tunnista kirjoittajan väitteestä itseäni ja olen edelleen sitä mieltä, että suomalaiset osaavat hoitaa metsiensä hiilinieluja EU:ta paremmin. Olen ensimmäistä sukupolvea, jolle ilmastonmuutos on aina ollut totta.
Keskustan pääministerikaudella tehdyn energia- ja ilmastostrategian tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä lähenee ja on sääli, että sitä yritetään sumuttaa niin oikealta kuin vasemmalta. En hyväksy, että toisaalla viljelijä ja metsänomistaja leimataan pahantekijäksi ja toisaalla yritysten ilmastotyötä vähätellään. Me hallituspuolueiden kansanedustajat olemme sitoutuneet edistämään kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Ilman viljelijää ei ole lähiruokaa, ilman metsänomistajaa ei ole hiilinieluja ja ilman yrityksiä muutos tapahtuu liian hitaasti.
Hyvällä metsänhoidolla voimme lisätä puunkäyttöä ja kasvattaa hiilinieluja. Yltiöpäinen kestävän metsänkäytön rajoittaminen tarkoittaa uusiutuvan energian takapakkia, jonka vuoksi suomalaisten päättäjien tulisi vetää yhtä köyttä Euroopan unionin pöydissä puolueeseen katsomatta. Kuidulla on järkevä korvata fossiilista materiaalia ja metsien ja nurmen hiilensidontaa tulee kasvattaa jatkossakin.
Olen kirjoittajan kanssa eri mieltä myös siitä, että nähdäkseni Suomi ei ole ulkoistanut ympäristöongelmiaan muualle. Lahden kaupungin nimeäminen EU:n ympäristöpääkaupungiksi on ajankohtainen osoitus siitä. On vanhanaikaista ajatella, että talous ja ilmasto olisivat vastakkain. Ilmaston osalta iso muutos tapahtuu talouden rakenteiden puolella muun muassa yritysten ratkaisuissa. On ollut ilo olla mukana kirittämässä uusien kasvuhakuisten yritysten sijoittumista esimerkiksi Lahden alueelle nimityksen myötä. Ympäristöystävällisyys on yrityksille kilpailuetu mm. kansainvälisillä markkinoilla. Teollisuuden investoinnit vähähiilisyyteen on keskeinen tapa vähentää kestävästi päästöjä Suomessa. Tämä edellyttää edullista sähköä investointien tueksi eikä EU:n pidä asettaa energian käytölle keinotekoisia rajoituksia. Suomalainen teollisuus on ilmastoteko.
Itse ilmastopaketti oli tervetullut keskustelunavaus, jonka osalta alkaa useamman vuoden neuvotteluputki. On tärkeää, että paketti mahdollistaa jatkossakin metsien kestävän käytön ja kunnioittaa jäsenmaiden toimivaltaa. Emme ole valmiita antamaan päätösvaltaa metsistämme unionille perussopimuksen vastaisesti. Metsillä ja niihin pohjatuvalla biotaloudella on suuri merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Lisäksi on hyvä, että esimerkiksi maatalouden hiilensidonta nousee paketissa esille selkeästi. Kun kehittäminen on pitkäjänteistä ja tukea löytyy, uskalletaan myös investointeja tehdä. Paketin päämäärä päästöjen vähentämisestä on Suomen vahvasti tukema.
Kirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 22.7.2021.