Eduskunnan hevosystäväinseuran puheenjohtaja: Hevosalan jättileikkaus laittaa raviurheilun ja varsamäärät matalaksi 

Hallituksen budjettiesitys sisältää 14,5 miljoonan euron eli reilu kolmanneksen rahoitusleikkauksen hevostalouteen. Eduskunnan hevosystävien seuran puheenjohtaja Hilkka Kemppi on tyrmistynyt leikkauksen mittakaavasta. Leikkaus ei kunnioita rahapelien kehittämisen parlamentaarista sopua, jossa hevostaloudesta haluttiin pitää huolta.  

  • Hevosala on merkittävä työllistäjä, raviala hyödyttää eri alueita ja lisää yrittäjyyttä, ala tarjoaa harrastuksia lapsille ja nuorille sekä tekee esimerkiksi tärkeää työtä kotimaisen hevosrodun elinvoiman vahvistamiseksi. Toteutuessaan tämä jättileikkaus pahimmillaan tarkoittaa hevosalan yrittäjien ja kotimaisen hevoskasvatuksen alasajoa. Vaadin, että hallitus perehtyy jättileikkauksien seurauksiin ja perääntyy päätöksestä syksyn budjettiriihessä, Hilkka Kemppi kommentoi. 

Hevosala työllistää Suomen Hippoksen mukaan suoraan 15 000 ihmistä ja 3000 yritystä. Ala tuo myös alueille tuloja erityisesti ravitoiminnan kautta. Hevosalan rahoitus on aikaisemmin tullut raviveikkauksen tuotoista. Nykyään tuotot jyvitetään valtion budjettiin, josta ne jaetaan maa- ja metsätalous ministeriön toimesta hevosalan toimijoille ja muille ministeriön aloille. 

  • Hevosalalla on siis tärkeä kansataloudellisesti ja rahoitus on perustunut käytännössä alan omiin tuottoihin. Erityisen huolissani olen uhasta, joka kohdistuu elintärkeään työhön suomenhevosten kannan palauttamista elinvoimaiseksi. Hallitusohjelmassa on hienoja tavoitteita suomenhevosen aseman ja hevostalouden toimintaedellytysten turvaamiseksi, mutta tämä leikkaus on täysin ristiriidassa tavoitteiden kanssa. Suomenhevosen varsamäärä on tippunut reilusti alle tuhannen varsan vuodessa, joka on katastrofi elinvoimaisen jalostustoiminnan kannalta, Kemppi lisää.