Keskustan varapuheenjohtaja Kemppi: Hallituksen äkkipikainen talouspolitiikka karkottaa investoinnit

Helsingin Sanomat uutisoi tänään 22.8. hallituksen talouspolitiikan ajavan lähes miljardin investoinnit jäihin. Esimerkiksi makeisvalmistajien Fazerin ja Halvan investointien jäädyttäminen jo yksistään tarkoittaa alueille satojen työpaikkojen menetyksiä. Fazerin Lahden investointi on koko Suomen elintarviketeollisuuden suurin investointi, joka on nyt myös jäädytetty.

 

-Missä viipyy hallituksen teot ja yritysmyönteiset ratkaisut, jotta investoinnit saataisiin pelastettua? Esimerkiksi hallitusohjelmassa luvattua investointien verovähennystä ei näy eikä kuulu, vaikka aikaa on kulunut jo kolmannes vaalikaudesta. Hyvin levätyn kesäloman jälkeen olisin toivonut valtiovarainministerin talousarvioesitykseen jonkinlaista yritystä saada miljardiluokan jäissä olevia investointeja liikkeelle. Hallituksen yritysmyönteisyyttä testataan nyt, kun esimerkiksi Fazerin ja Halvan investoinnit ovat jäissä.

 

Huoli myöskin uusien elintarviketeollisuuden investointien tulevaisuudesta on aiheellinen. Keskusta on kritisoinut hallitusta liian korkeasta ja nopeasti korotetusta arvonlisäverosta ja epäreilusta terveysverosta. Terveysvero jättää korotetun veron ulkopuolelle osan herkuista, kuten paljon rasvaa ja suolaa sisältävät.

 

-Hallituksen ennustamattomat talouslinjaukset kuten äkkipikainen arvonlisäveron korottaminen, epäreilu terveysvero ja kotitalousvähennyksen romuttaminen vaarantavat investoinnit ja antavat yrityksille viestin, ettei Suomeen kannata investoida. Tällaiseen viestiin ei ole nyt varaa.  Vaadin hallitukselta toimia turvamaan käynnissä olevat investoinnit ja tekemään yritysmyönteisempää veropolitiikkaa.  Historiassa vaikeilla hetkillä on vivutettu aikaisemminkin jäissä olevia investointeja, mikä on luonut uusia työpaikkoja.