Budjettiriihen suurin virhe oli ammatillisen koulutuksen jättileikkaus

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin vuoden 2025 budjetista, joka on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen eli valtion velka kasvaa entisestään. Keskustan varapuheenjohtaja tunnistaa sopeutustarpeen, mutta kritisoi toimia, jotka syövät kasvun eväät.   

  • Julkisen talouden alijäämä on niin raju, että se ei taitu ilman kasvua. Kasvun sijaan budjettiriihessä kuitenkin päätettiin lisäleikkauksista ammatilliseen koulutukseen.  Jo päätetyn 100 miljoonan leikkauksen lisäksi ensi vuonna leikataan 20 miljoonaa lisää. 120 miljoonan euron leikkaus on katastrofaalinen. Suurin osa ammatillisen koulutuksen nuorista työllistyy omille alueilleen yrityksiin ja julkisiin palveluihin. Leikkaamalla nuorten koulutuksesta ja ammatillisesta osaamisesta, hallitus heikentää edellytyksiä talouskasvuun, Hilkka Kemppi painottaa.  

Lisäksi ammattikorkeakouluilta hallitus on jo päättänyt leikata 100 miljoonaa ja nyt nämä 120 miljoonan amisleikkaukset saavat Kempin pohtimaan hallituksen arvostusta ammatillisia koulutuspolku kohtaan.   

  • Ammatillisen osaamisen leikkaukset ovat märkä rätti suomalaisille yrityksille. Tärkeät panostukset esimerkiksi vientiin eivät auta, jos yrityksillä ei ole enää työntekijöitä. Hallitus romuttaa kasvun eväät säästämällä perheiden ja nuorten hyvinvoinnista. Investointeja tulisi kohdentaa inhimilliseen pääomaan kuten nuorten osaamiseen, työhyvinvointiin ja kansainvälisiin osaajiin, Kemppi vaatii