Keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi: Hallituksen sotepanostukset ovat vain hölmöläisen peiton jatkamista 

Eilen päättyneessä hallituksen budjettiriihessä kerrottiin hallituksen lisäävän hyvinvointialueiden rahoitusta. Keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi näkee puheet lähinnä vain sumutuksena, joilla yritetään peittää hallituksen tekemättömyys ja suomalaisten sotepalveluiden heikentyminen.  

  • On täysin virheellistä väittää hallituksen panostavan kansalaisten sotepalveluihin. Lähtökohta on se, että sote on päivä päivältä alirahoitetumpaa, sillä väestö vanhenee ja sitä kautta myös palveluiden tarve kasvaa. Tämä on johtanut jo nyt palveluiden supistamiseen kuten yöpäivystysten lakkauttamisiin. On myös täysin perustelua sanoa hallituksen leikkaavan sotesta, esimerkiksi hoitotakuun pidentämisestä saatavat säästöt eivät jää hyvinvointialueille  
  • Näistä hallituksen näennäisistä panostuksista suurin osa on alijäämien kattamista hyvinvointialueille. Alijäämät osoittavat, ettei rahoitus ole riittävä, vaikka hyvinvointialueilla on tehty myös kipeitä säästötoimia.  Tämmöinen rahoituksen näennäinen lisäys on vain hölmöläisen peiton jatkamista. 

Valtionvarainvaliokunta selvitti, että soten kustannusten nousu johtuu korkeasta inflaatiosta, kasvaneista palkoista sekä kalliiden vuokralääkärien kasvaneesta käytöstä. Pitkin kautta hallitus on syyttänyt viime hallituksen tekemää soteuudistusta.  

  • Olen samaa mieltä, että kasvaville sotekustannuksille on löydettävä ratkaisuja. Hallituksella ei ole kuitenkaan minkäänlaista tahtoa etsiä ratkaisuiksi muuta kuin soteuudistuksen syyttäminen. Keskusta on esittänyt keinoja ja on valmis yhdessä etsimään uusia keinoja. Missä ovat esimerkiksi keinot vuokralääkärikustannusten hillitsemiseen tai missä viipyy ammatinharjoittajamalli? Olen aidosti huolissani hallituksen kiinnostuksen puutteesta, sillä kyseessä on ihmisten terveys.