Kun kaikki menee hyvin niin toinen lapseni syntyy jo 9 viikon kuluttua. Tämä saikin minut miettimään niitä nuoria naisia, joiden matka synnytyssairaalaan pidentyy toista sataa kilometriä Orpon hallituksen päätöksien jälkeen. Samalla mietin, että onko hallituksen kymmenen sairaalan keskittäminen todella lääke kustannuksiin ja hoitajapulaan? Entä onko palveluun pääsyn pidentäminen kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen järkevää tilanteessa, jossa Koronan kasvattamat hoitojonot maksavat meidät hengiltä.
Ei ole. Politiikka on valintoja, minä ja puolueeni keskusta valitsemme toisin. Ihmisten terveydestä ei ole varaa leikata 2 miljardia euroa vaan suomen velkaantumisen hillintään on muita keinoja. Norminpurkua on se, jos alueille annetaan aitoa valtaa päättää asioistaan, mutta rahojen vieminen alueilta pois vaan kaventaa valtaa.
Nykyhallituksen sosiaali- ja terveyspolitiikka vastaa talouden tervehdyttämistä pikavippejä ottamalla. Hoitoon pääsyn tietoinen vaikeuttaminen Orpon hallituksen toimesta tuottaa ehkä lyhyen aikavälin säästöjä, mutta aiheuttaa hyvin nopeasti monin verroin suurempia kustannuksia vaivojen pahentuessa ja erityissairaanhoidon tarpeen kasvaessa.Tällaisen politiikan inhimilliset kustannukset ovat taloudellisia vahinkoja vieläkin suuremmat.
Keskusta esitti 13 uutta keinoja sosiaali- ja terveyspalveluiden pelastamiseksi. Listalla onammattiharjoittajamallin edistäminen, Kelan matkakorvausten siirtäminen hyvinvointialueille sekä ratkaisuja kalliin vuokratyövoiman käyttöön. Kelakorvaukset on kohdennettava vaikuttavasti esimerkiksi naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihi. Valitettavasti nämä keinot eivät ole mahtuneet hallituksen keinovalikoimaan.
Soten osalta myös tekoälyloikka on vielä edessä ja sitä tulisi tukea kansallisesti. Pohjois-Pohjanmaalla säästettiin 64 henkilön työpanos ottamalla käyttöön sanelutekoäly, joka korvasi potilaskirjaustyötä.
Mielestäni meidän hyvinvointivaltion yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on julkinen terveydenhuolto. Julkisen terveydenhuollon romuttaminen on myös hyvinvointivaltiomme näivettämistä. siksi toivon hallitukselle viisautta puntaroida päätöksiään uudelleen.
Sote-uudistuksesta on tullut hallitukselle kuin nyrkkeilysäkki, jota voi syyttää Suomen kroonisesta velkaantumisesta. Onneksi kuitenkin eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan kuulemiset osoittivat muutama viikko sitten, että kustannusten nousu ei johdu valitusta mallista vaan päinvastoin. Viime vuoden kustannukset syntyivät poikkeuksellisista palkkaratkaisuista, sodan aiheuttamasta inflaatiosta ja 600 miljoonan euron vuokralääkärikustannuksista. Näihinkin kustannusten nousuihin olisi tarjolla vaihtoehtoja.