Keskustan Hilkka Kemppi: Keskenmenon kokeneille hoitopolku 

Tänään 15.10. vietetään keskenmenon kokeneiden päivää. Noin 15 prosenttia toivotuista raskauksista päättyy keskenmenoon.  

 

  • Keskenmenot ovat raskaita fyysisesti ja henkisesti. Joskus keskenmenon pelko johtaa jopa lapsettomuuteen. Suomi alisuoriutuu keskenmenojen hoidossa räikeästi. Me tarvitsemme keskenmenoihin hoitopolut ja riittävän tuen. Ilman sitä on turha puhua perheiden lapsilukutoiveiden toteutumisesta, Hilkka Kemppi painottaa. 

 

Viime viikolla julkaistiin hallituksen tilaama väestöpoliittinen selvitys, joka esitteli 20 toimea syntyvyyden nostamiseksi. Kemppi painottaa, ettei yksikään satsaus perheisiin ja lapsiluvun toteutumiseen ole liikaa.  

 

  • Hoitopolut keskenmenoihin ovat yksi helppo toimi tarttua. Hyvinvointialueet päättävät näistä palveluista, mutta hallitus 2 miljardin leikkauksellaan on viemässä alueilta kaikki mahdollisuudet kehittää näitä palveluita.  

 

  • Tällä hetkellä tukea keskenmenoihin tarjoaa järjestöt ja vertaisryhmät. Sotejärjestöjen jättileikkaus ei edistä aihetta ja tämä on vain yksi konkreettinen esimerkki järjestöjen tekemästä tärkeästä työstä. Toivon, että hallitus tekisi kaiken tehtävissä olevan syntyvyyden korjaamiseksi ja olisi valmis myös peruuttamaan päätetyistä toimista, jotka heikentävät perheiden hyvinvointia tai syntyvyyttä.